zondag, 19. april 2015 - 22:04 Update: 19-04-2015 22:13

Historisch kampioenschap van ZV UTRECHT Heren 1

Utrecht

De verwachtingen waren hoog gespannen in het thuisbad van ZV Utrecht afgelopen zaterdagavond. Coaches liepen zenuwachtig rond en de heren om wie het ging waren zich ogenschijnlijk kalm en geconcentreerd warm aan het draaien voor de wedstrijd die komen ging.

De tribune liep langzaam vol met toeschouwers en de muziekinstallatie werd op zijn plek gezet. Het beloofde een historische avond te worden als er gewonnen werd. Winst zou het kampioenschap in de tweede klasse betekenen voor de mannen van ZV Utrecht coach en trainer Erik Edelbroek. Winst zou ook promotie naar de eerste klasse betekenen; een niveau dat nog nooit eerder is gehaald in de geschiedenis van ZV Utrecht.

Ten grondslag aan deze avond ligt het seizoen 2012-2013. Dat was het seizoen dat de heren na promotie naar de tweede klasse meteen doorstoomden naar een tweede plaats in deze competitie. Voor iedereen was het duidelijk dat de heren op hun plek waren in deze klasse, maar dat er nog veel meer mogelijk was. Het daarop volgende seizoen werd de lat daarom op de hoogste trede gelegd en werd het kampioenschap als uitgangspunt genomen.

De gedrevenheid van de heren zorgde ervoor dat eind maart al afgereisd kon worden naar Den Haag, ondersteunt door veel supporters, om het kampioenschap zeker te stellen. Die avond liep helaas anders dan gehoopt. De Hagenezen zorgden ervoor dat ZV Utrecht moest wachten tot de laatste wedstrijd van het seizoen.

Erik Edelbroek, ZV Utrechter in hart en nieren bleef het roepen: “Ik ben trots op mijn mannen!”. En het is mede te danken aan deze trots en gedrevenheid dat de heren alles op alles zetten om het kampioenschap binnen te halen. De daaropvolgende 5 finales werd dan ook de winnende lijn vastgehouden en ook de wedstrijd van afgelopen zaterdagavond werd overtuigend gewonnen met 18-6. Een grote overwinning met overheersend spel die de bedoelingen van de Utrechters meer dan duidelijk maakten.

De kracht van ZV Utrecht ligt niet in het promoten van topsport, maar in het promoten van de individuele kwaliteiten van de spelers, saamhorigheid en verbondenheid. Het is dan ook deze verbondenheid die heeft gezorgd voor deze fantastiche seizoenen van de heren. Het team dat zaterdagavond in het water lag wordt gekenmerkt door veel heren die als klein jongetje zijn begonnen bij ZV Utrecht. Zij zijn opgeleid binnen deze vereniging en hebben altijd alle kansen gekregen om alles uit zichzelf te halen. Tijdens hun jeugd werd al duidelijk welke kwaliteiten deze jongens hadden toen een deel het schopte tot de selectie van de NK jeugd onder de 19. Enkele spelers gingen hierna hun eigen weg om ervaring op te doen bij verschillende topverenigingen. Het contact met ZV Utrecht is in die jaren altijd gebleven en onder leiding van Edelbroek en en assistent trainer Kal vd Brink kwamen verschillende jonge spelers weer terug, zodat het huidige heren 1 tot stand kon komen.

ZV Utrecht heeft de afgelopen periode geen makkelijke jaren gekend. Het ledenaantal zakte in na problemen met het badwater een paar jaar geleden. De saamhorigheid van het vaste kader heeft er echter voor gezorgd dat de vereniging op eigen kracht weer helemaal op de weg terug is. Onder hun leiding is gewerkt aan een stabiel en goed nieuw kader dat ervoor zorgen dat het ledenaantal weer steeg door de jaren heen. De jeugdafdeling van ZV Utrecht bloeit ook weer helemaal op. Het is mooi om te zien dat de jeugd van vroeger, die nu speelt in heren 1, aan de kant staan om de jonge talenten te trainen om hen die zelfde waterpolo ervaring te geven die zij hebben gehad bij hun vereniging.

Deze jeugd zat dan ook deze avond op de tribune, om de heren naar de winst te schreeuwen. De overwinning werd gevierd, maar iedereen wist dat er volgende week in Hilversum nog een laatste belangrijke wedstrijd gespeeld moest worden. Nog 1 finale te gaan en dan het verdiende kampioenschap. Om half tien kwam echter onverwacht nieuws: de directe concurrent heeft gelijk gespeeld! Het was even stil onder de heren om de gevolgen van dit nieuws te verwerken, maar dat duurde zeker niet lang. De heren van ZV Utrecht spelen volgend seizoen eerste klasse; verdiend en op eigen kracht! De champagne knalde nog nooit zo hard! Een historisch hoogtepunt voor ZV Utrecht.

Categorie:
Provincie: