donderdag, 5. februari 2015 - 13:46

Hoge celstraf geëist tegen verdachte wapenhandel

Hoge celstraf geëist tegen verdachte wapenhandel
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

De negen mannen die verdacht worden van wapenhandel in Utrecht, Purmerend en Amsterdam, staan de komende dagen voor de rechter. Vandaag eiste de officier van justitie een celstraf tot 3,5 jaar tegen een van hen die ervan wordt verdacht een leidende rol te hebben gehad in de organisatie.

Medio april 2014 startte het onderzoek naar mogelijke wapenhandel. Politie Midden-Nederland voerde dit onderzoek uit met medewerking van andere korpsen en de landelijke eenheid. Uit dit onderzoek bleek dat de omloopsnelheid van de wapenhandel enorm was, reden voor politie en Openbaar Ministerie om snel in te grijpen. In mei 2014 werden er doorzoekingen verricht in zeven woningen waarbij een grote hoeveelheid wapens en munitie werd gevonden. Negen van de aangehouden mannen, in de leeftijd van 22 tot 25 jaar, worden nu verdacht van wapenhandel en wapenbezit; een aantal van hen ook van deelname aan een criminele organisatie. Tegen een enkeling is ook nog het bezit van drugs ten laste gelegd.

Vandaag stonden twee mannen uit Utrecht en Zeist voor de rechter, de derde verdachte kon wegens ziekte niet verschijnen. Volgens de officier van justitie had de 23-jarige man uit Utrecht een leidende rol in de organisatie. Op basis van de wapens die bij hem zijn aangetroffen, tap- en whatsappgesprekken komt bij hem een intensief berichtenverkeer over wapens naar voren. Op zijn telefoon werden 60.000 tekstregels, ruim 1300 foto’s en zeven filmpjes van vuurwapens gevonden. Maar ook de andere verdachte, een 22-jarige man uit Zeist, is betrokken bij het aan- en doorverkopen, ophalen en leveren van wapens en munitie en het geven van instructie over het gebruik van de wapens.

Morgen staan drie medeverdachten op zitting, die voornamelijk in de regio Purmerend opereerden. Volgende week dinsdag 10 februari volgen nog drie verdachten, een 25-jarige en een 26-jarige man uit Utrecht en een 24-jarige man uit Blaricum, die verdacht worden van betrokkenheid bij wapenhandel met name in Amsterdam. Ook de 25-jarige man uit Utrecht die vandaag verhinderd was, moet dan voor de rechter verschijnen.