zaterdag, 28. februari 2015 - 15:31 Update: 02-03-2015 13:59

'Hoger risico op bloedingen met nieuwe anti-stollingsmiddelen'

Mogelijk 45 doden onder gebruikers nieuwe antistollingsmiddelen
Foto: MV

Het bijwerkingencentrum Lareb heeft al 680 meldingen binnengekregen over de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s). Het VPRO-radioprogramma Argos meldt zaterdag dat 45 gebruikers van de antistollingsmiddelen zijn overleden.

De Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden sinds twee jaar de anti-stollingsmedicijnen met de merknamen Pradaxa en Xarelto. Deze veel duurdere noac’s, de Nieuwe Orale Anti Coagulantia, kwamen versneld op de markt omdat ze grote voordelen zouden hebben ten opzichte van de traditionele bloedverdunners, zo schrijft Argos.vpro op de website. De patiënten zouden met deze middelen niet meer naar de trombosedienst hoeven om de stolling te laten controleren en daarmee de dosis van het medicijn te laten bepalen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat bij gebruik van de middelen het risico op bloedingen toeneemt. In de Verenigde Staten zijn ze al drie jaar de medicijnen met de meest gemelde bijwerkingen. In Nederlands slikken zo'n 33.000 mensen het medicijn.

Bij invoering  van de vergoeding eiste de Gezondheidsraad een onderzoek in Nederland naar de effectiviteit  en de veiligheid van de nieuwe middelen. Ook om ze te kunnen vergelijken met de oude, spotgoedkope bloedverdunners. Minister Schippers had zo'n onderzoek toegezegd.

Hoofdredacteur Dick Bijl van het GeneesmiddelenBulletin zegt in het radioprogramma dat de farmaceuten de registratieautoriteiten, artsen en patiënten hebben ‘misleid’. ‘We zijn er met z’n allen weer ingetuind.’