woensdag, 25. maart 2015 - 12:02 Update: 25-03-2015 13:46

Holleeder achter zwart scherm in rechtbank

OM heeft genoeg bewijzen voor verlengen hechtenis Holleeder
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

In de rechtbank in Amsterdam is woensdag rond 10.00 uur de nieuwe rechtszaak tegen topcrimineel Willem Holleeder begonnen.

Holleeder staat voor het eerst terecht voor betrokkenheid bij de liquidaties van de drugshandelaren Kees Hout in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Verder wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Die criminele organisatie hield zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) bezig met moord en het uitlokken van moord. Deze organisatie werkte met een dodenlijst. Ook Dino Soerel, Ali Akgün, Jesse R. en de kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe zouden hebben deelgenomen aan deze organisatie. Dit meldt de NOS woensdag.

Uit verklaringen van nieuwe getuigen blijkt dat Holleeder een belangrijke rol speelde in deze criminele organisatie, zo laat de officier van justitie tijdens de zitting weten. Hiervoor baseert het OM zich onder meer op verklaringen van kroongetuigen Fred Ros, Peter La Serpe en de nieuwe getuige Hadir K.

Zwart scherm

Holleeder is aanwezig in de rechtbank, maar wordt wel afgeschermd met zwarte schermen, waardoor hij niet zichtbaar is voor het publiek en de pers. Volgens de rechtbank is dat een veiligheidsmaatregel.

Naast bovenstaande verklaringen haalt  het OM ook de verklaringen  van de zussen van Holleeder aan. Zij en een ex-vriendin van Holleeder hebben belastende verklaringen afgelegd, zo bleek dinsdag. Holleeders zus Sonja nam ook gesprekken op. Zijn zus Astrid zou hebben verklaard dat haar broer achter de liquidaties van onder meer Houtman, Van der Bijl, Cor van Hout en Willem Endstra zit. Maar het OM heeft nog niet besloten om hem  voor deze liquidaties te vervolgen. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

De aanklagers zien volop bewijs tegen Holleeder dat rechtvaardigt dat hij blijft vastzitten. Holleeders advocaat Stijn Franken zag af van zijn verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis.

Provincie: