vrijdag, 6. maart 2015 - 15:17 Update: 07-03-2015 18:47

Hooikoortspatiënten met gevoeligheid voor elzenpollen kunnen dit weekend veel last hebben

Hooikoortspatiënten wacht zwaar pollenweekend
Foto: fbf
Wageningen

Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen zullen aankomend weekend behoorlijk last hebben van flinke hooikoortsklachten. ‘Allergieradar.nl, een initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University, verwacht dat elzen dit weekend massaal in bloei gaan komen’, meldt Wageningen University vrijdag.

'2000 pollen per m3'

‘Bij de verwachte weersomstandigheden kan de pollenconcentratie zeer hoog oplopen tot wel 2000 pollen per kubieke meter lucht’, aldus Wageningen University.

Ten opzichte van andere vroege voorjaarsbloeiers bleef de ontwikkeling van de els juist wat achter dit jaar. De elzen lijken dit jaar veel bloemen te hebben. Vorig jaar voorspelden het LUMC en de Universiteit Utrecht al dat de kans groot was dat er in het voorjaar van 2015 veel boompollen zouden zijn door het zeer warme en vroege voorjaar. 

Hooikoortspatiënten doen er goed aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat het elzenpollenseizoen nog tot begin april zal aanhouden. Op basis van de huidige temperatuurverwachting zal de start van het berkenpollenseizoen al 29 maart van start gaan in het zuidwesten van Nederland en een week later in het noordoosten. 

Categorie:
Provincie: