donderdag, 30. april 2015 - 20:22 Update: 30-04-2015 21:03

Huisartsen kunnen abortuspil voor thuis nog niet voorschrijven

Huisartsen kunnen abortuspil voor thuis nog niet voorschrijven
Foto: Archief EHF
Hilversum

De nieuwe abortuspil is vanaf vrijdag 1 mei op recept verkrijgbaar bij de apotheek, maar de pil mag nu nog alleen door specialisten worden voorgeschreven.

De landelijke artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst) vindt dat niet alleen specialisten, maar ook huisartsen de abortuspil moeten kunnen voorschrijven. Dit meldt BNR-Radio donderdag.

De abortuspil is geschikt om zwangerschappen tot maximaal 9 weken af te breken en kan dus worden gebruikt als zogenoemde 'overtijdsbehandeling' in de eerste zes tot acht weken van de zwangerschap. Huisarts Niels Rossen op BNR-Radio: 'Vrouwen die met dit probleem zitten, zoeken een oplossing en komen vaak eerst bij ons.' En: 'Op dit moment heb ik alleen de optie hen door te sturen naar een abortuskliniek. Wat op zich heel goed werkt, maar ik denk dat er ruimte voor ons is meer te doen.'

Volgens de huidige wetgeving is het afbreken van een zwangerschap een bijzondere handeling die een bepaalde expertise vereist en in een speciaal centrum moet worden uitgevoerd, aldus Rossen.

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) vindt dat een huisarts alleen een abortus via pillen kan afbreken als deze huisarts ook dezelfde kwaliteit levert als abortusartsen op het vlak van termijnbepaling, ervaring, bereikbaarheid in noodgevallen en keuzemogelijkheden. Dit meldt Medisch Contact op basis van een verklaring van de beroepsvereninging.

 

Categorie:
Tag(s):