zondag, 18. januari 2015 - 19:42 Update: 19-01-2015 8:26

Huismus opnieuw meest getelde vogel

Huismus opnieuw op 1 bij Nationale Tuinvogeltelling
Foto: Tom Voorthuijsen

Dit weekend hebben al bijna 45.000 mensen in ruim 35.000 tuinen vogels geteld voor de Nationale Tuinvogeltelling. Het grootste citizen science evenement van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

 In totaal waren er zondagmiddag 775.584 vogels geteld. Ook dit jaar staat de huismus op één, net als in voorgaande jaren. De spreeuwbelandt nipt op de 10e plaats. Door het zachte winterweer van de afgelopen maanden zijn er een recordaantal tjiftjaffen gezien.

Ook dit jaar is de huismus opnieuw de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. De reden dat deze vogel op één staat is omdat een huismus in grote groepen leeft. In de telling is goed terug te zien dat het aantal huismussen in de grote steden is afgenomen. In Den Haag eindigt de huismus op de 12e plaats, in Rotterdam en Amsterdam op de 2e plaats. In de top 10 eindigt de koolmees op de 2e plaats, gevolgd door de merel. De merel is de vogel die in de meeste tuinen is gezien, koolmees en roodborsteindigen op de 2e en 3e plek.

Bijzondere feitjes van de Tuinvogeltelling 2015:

In 1 op de 7 tuinen werd een grote bonte specht gezien. Door het zachte weer zijn er veel roodborsten, winterkoninkjes en ijsvogels gezien. Bij kouder weer overleven minder vogels van deze soorten.
In Amsterdam en Den Haag eindigen de stadsduif en de halsbandparkiet in de Top 10.

Provincie: