maandag, 5. januari 2015 - 7:58 Update: 06-01-2015 14:57

Hulplijn voor ouders geradicaliseerde jongeren

Hulplijn voor ouders van radicaliserende jongeren
Foto: SXC
Utrecht

Ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen kunnen vanaf maandag terecht bij een telefonische hulplijn. Deze hulplijn is er gekomen op initiatief van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

Naast de hulplijn is ook een speciale website geopend. Bij de hulplijn werken twintig vertrouwenspersonen om familieleden te ondersteunen en te adviseren. Zij kunnen indien nodig de ouders of familieleden ook doorverwijzen naar andere instanties.

De SMN-hulplijn (06-81893529, hulplijnradicalisering.nl) is er volgens het SMN speciaal  gekomen om het ouders makkelijker te maken om advies te vragen als ze zich zorgen maken over hun kinderen en is in eerste instantie bedoeld voor de eigen achterban. SMN-woordvoerder Farid Azarkan in de Volkskrant: 'Omdat de meeste jongeren die betrokken zijn bij jihadistische radicalisering een Marokkaanse achtergrond hebben.' Maar ook andere bezorgde families kunnen bellen.

Volgens het SMN is radicalisering voor een aantal ouders erg dichtbij gekomen. Tot nu toe zijn ongeveer 160 jongeren naar Syrië en Irak gegaan om deel te nemen aan de jihad, aldus het SMN.

Provincie: