zaterdag, 21. februari 2015 - 10:37 Update: 21-02-2015 11:51

ICT-consultant Nationale Politie verdiende drie keer Balkenende-norm

ICT-consultant politie verdiende drie keer Balkenende-norm
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft over een periode van twee jaar een ICT-consultant een salaris betaald van 1,3 miljoen euro. Dat is zo’n drie keer de Balkenende.

De ICT-er moest grote automatiseringproblemen bij de Nationale Politie op te lossen. Dat meldt het NRC zaterdag. Volgens de krant werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en werd de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden.

Beiden een dienstauto met chauffeur

Het was de bedoeling dat de twee consultants maximaal zes maanden voor het ministerie zouden werken, maar Opstelten besliste anders. Eind 2012 vroeg Opstelten Cloo als secretaris-generaal op zijn departement. Het contract van Van den Hanenberg werd op gezag van Opstelten diverse malen verlengd, uiteindelijk tot mei 2014.

Het ministerie regelde voor beiden een dienstauto met chauffeur. Van den Hanenbergs transportkosten bedroegen over een periode van twee jaar 384.000 euro, zo blijkt uit documenten die het NRC heeft ingezien. De vervoerskosten van Cloo zijn “nog niet beschikbaar”, zegt het ministerie.

Reactie Ministerie

Volgens een reactie van het Ministerie van Veiligheid heeft de urgentie van de problematiek ertoe geleid dat bewust is afgeweken van de aanbestedingsregels voor externe inhuur. ''Er is bij VenJ een procedure om af te wijken van de inkoopregelgeving. De essentie van die procedure is dat op ambtelijk topniveau, na weging van diverse belangen, een bewuste keuze wordt gemaakt om van de regels af te wijken. Dat is in dit geval gebeurd. Alleen op deze wijze kon de gewenste deskundigheid snel worden aangetrokken om de acute problemen aan te pakken''.

''De kosten die Boer & Croon voor dit project in rekening heeft gebracht, zijn later verrekend met de nationale politie. Het gaat om een totaalbedrag van 1.671.882 euro dat aan Boer & Croon is betaald voor twee deskundigen in de periode mei 2012-mei 2014''. 

Provincie:
Blik op 112: