woensdag, 4. maart 2015 - 19:13

In hoger beroep 10 jaar cel geëist voor doodschieten man in schuur Oosterwolde

In hoger beroep 10 jaar cel geëist voor doodschieten man in schuur Oosterwolde
Oosterwolde

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep 10 jaar cel geëist tegen twee mannen die ervan worden verdacht een man te hebben doodgeschoten in een schuur in Oosterwolde op 9 januari 2013. De schietpartij lijkt verband te hebben gehad met de geplande verkoop van vele zakken gevuld met hennep.

In de middag van 9 januari 2013 zou in een schuurtje in Oosterwolde de verkoop van een partij van meer dan 100 kilo hennep moeten worden afgerond. Het bleef echter niet bij een uitwisseling van geld en drugs. In het schuurtje ontstond een schietpartij, waarbij de verkoper van de hennep werd getroffen door twee kogels in zijn linkerbeen. Na de schietpartij gingen de verdachten er als een speer vandoor. Het slachtoffer zakte buiten het schuurtje bij een schutting op de grond. Daar werd hij gevonden door een buurvrouw. Een van de kogels had een zodanig grote schade aangericht dat het slachtoffer zeer kort na de schietpartij door bloedverlies is overleden. Diezelfde middag kon al een man worden aangehouden. Deze man heeft volgens het OM een bemiddelende rol gehad maar was hij niet betrokken bij de schietpartij. Een belangrijk deel van het opsporingswerk was gericht op het achterhalen van de identiteit van de andere betrokkenen. Uiteindelijk lukte dit en konden zij ook worden aangehouden. Dit zijn de vandaag in hoger beroep terechtstaande verdachten. Zij worden door het OM gezien als de verdachten die aanwezig waren in het schuurtje ten tijde van het schieten.

De advocaat-generaal vindt dat alleen een lange celstraf recht doet aan de ernst van het feit. “Verdachten wilden het slachtoffer bij een drugsdeal oplichten. Nadat deze oplichting dreigde te mislukken, hebben zij geweld gepleegd tegen het slachtoffer en hem tweemaal beschoten met een vuurwapen. Naast de ernst van het feit is ook de criminele context waarin de feiten zijn begaan meegewogen in de strafmaat. Na de levensberoving deden de verdachten veel moeite om onvindbaar te blijven. Dat gevoel van onaantastbaarheid moet worden bestreden met de oplegging van zware straffen. Ook zijn er eerdere veroordelingen van verdachten. Het levenspatroon van de verdachten, geen bekende inkomsten, geen vaste woon- of verblijfplaats, duidt op een criminele levensstijl. Tot slot weegt de schok in de Oosterwoldse samenleving mee, die is ontstaan doordat de verdachten op klaarlichte dag in een sociaal rustige omgeving grof geweld hebben gebruikt. Al deze omstandigheden leiden tot de geëiste straf”, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank sprak de mannen vrij na eisen van de officier van justitie van 12 jaar. Het OM stelde hoger beroep in.

De eis in hoger beroep is iets lager dan die in eerste aanleg omdat de advocaat-generaal vindt dat voor één feit op de tenlastelegging onvoldoende bewijs is .

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Provincie: