vrijdag, 13. maart 2015 - 11:00

In hoger beroep 8 jaar cel voor neerschieten Oisterwijkse ondernemer

In hoger beroep 8 jaar cel voor neerschieten Oisterwijkse ondernemer
Foto: Archief EHF
Oisterwijk

Een 58-jarige man is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel voor een poging doodslag op een Oisterwijkse ondernemer en diefstal van zijn spullen. Het hof verhoogt hiermee de straf van de rechtbank van 4 juli 2013 met één jaar. Ook moet de man ruim 16.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Schietpartij

De man en het slachtoffer hadden een conflict over de betaling van stookkosten. Op 9 maart 2013 is de man met een doorgeladen wapen, tegen sluitingstijd, de winkel van het slachtoffer binnengelopen. Toen daar een discussie ontstond, vuurde de man een kogel af op het hoofd van het slachtoffer. Het slachtoffer werd in zijn gezicht geraakt en mag van geluk spreken dat hij de aanslag heeft overleefd.


Poging tot doodslag

Ondanks dat de omstandigheden aanknopingspunten bieden voor voorbedachte raad, vindt het hof het onvoldoende om te concluderen dat de man het plan had om het slachtoffer de doden.
Omdat het hof niet kan uitsluiten dat de man heeft gehandeld in ogenblikkelijke gemoedsopwelling, spreekt het hof de man vrij van poging tot moord.
 

Straf

Bij het opleggen van de straf houdt het hof rekening met al het lichamelijke en psychische leed dat de man heeft veroorzaakt. Het slachtoffer heeft de aanslag op zijn leven overleefd, maar heeft blijvende klachten aan onder meer zijn kaak en hoofd. Verder heeft het slachtoffer slaapproblemen, is hij erg onzeker, voelt hij zich niet op zijn gemak, is hij erg alert en kan hij zich niet meer concentreren. 

 

Het hof rekent het de man bovendien zwaar aan dat hij spullen van het slachtoffer heeft gestolen, onder meer uit zijn zakken net nadat hij was neergeschoten.