donderdag, 16. april 2015 - 18:05

In hoger beroep forse celstraffen geëist in zaken Havenschandaal

In hoger beroep forse celstraffen geëist in zaken Havenschandaal
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

De twee advocaten-generaal (OM) eisten vandaag in hoger beroep in Den Haag 5 jaar cel tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen (59) en 2,5 jaar tegen oud-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten (71). Tegen een derde verdachte, Marcel B. (46), controller binnen één van de bedrijven van Van den Nieuwenhuijzen, werd 2 maanden gevangenisstraf geëist wegens valsheid in geschrift.

Volgens de advocaten-generaal is er voldoende bewijs voor de beschuldiging dat Van den Nieuwenhuijzen in de jaren 1999 tot en met 2004 Scholten heeft omgekocht met het gebruiksrecht op een appartement in Antwerpen en een bedrag van € 1,2 miljoen op een Zwitserse bankrekening. Als tegenprestatie heeft Scholten zijn werkgever, zonder dat die ervan wist, onder meer borg laten staan voor leningen aan RDM van vele tientallen miljoenen euro’s, die Van den Nieuwenhuijzen alleen kon krijgen dankzij die garanties. 

Ook kan volgens de advocaten-generaal bewezen worden verklaard dat Van den Nieuwenhuijzen zich heeft schuldig gemaakt aan drie gevallen van faillissementsfraude. Bij zijn noodlijdende bedrijf SPAVS BV werden in het zicht van het faillissement vele miljoenen euro’s aan de boedel onttrokken. Dit feit ging gepaard met het opmaken van een valse raamovereenkomst; de controller B. heeft volgens het OM het plan hiervoor bedacht. Tegenover de rechter-commissaris in dit faillissement heeft Van den Nieuwenhuijzen opzettelijk een onjuiste verklaring afgelegd over deze transactie.