donderdag, 22. januari 2015 - 21:04 Update: 22-01-2015 22:15

In Westerbork is het namen lezen van de 102.000 Holocaustslachtoffers begonnen

Namen lezen van 102.00 Holocaustslachtoffers in Westerbork begonnen
Hooghalen

In Westerbork is donderdagavond rond 19.00 uur begonnen met het voorlezen van de namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Het zijn vooral joden, Roma en Sinti. Het voorlezen duurt zes dagen en gaat dag en nacht door, 116 uur lang. Het  gaat om de namen van Nederlanders die zijn omgekomen in de Duitse vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De laatste naam wordt komende dinsdag 27 januari voorgelezen. Op die dag is het 70 jaar gelden dat Auschwitz werd bevrijd. Dit meldt de NOS donderdag.

Er zijn in totaal zo'n 700 lezers die allemaal ongeveer tien minuten zullen voorlezen. Dit kunnen overlevenden zijn of familieleden van mensen die zijn omgekomen maar ook kinderen van basisscholen, zo meldt de omroep. De aftrap werd gegeven door de 88-jarige Beppie Ottenbros-Bosboom, die Auschwitz en Ravensbrück overleefde. Zij is de oudste van alle lezers. De jongste lezer is de 11-jarige Lotte Smid.

Een andere lezer is Mirjam Weitzner-Smid, 84 jaar oud. Zij zal de namen oplezen van haar vermoorde zus en zwager, die respectievelijk 26 en 27 jaar oud zijn geworden. Zelf overleefde ze vijf concentratiekampen. Mirjam Weitzner-Smid zegt hierover tegen RTL Nieuws: 'Dat ik hun namen mag voorlezen is voor mij heel emotioneel. Heel zwaar, maar ik zie er niet tegenop want ik wil het graag doen. Ik zie het als een laatste eerbetoon, heb ze dan even heel dicht bij me.'

Het is de derde keer dat de namen worden voorgelezen. Op deze manier krijgen alle slachtoffers van de Holocaust een naam en een gezicht.

Sinds 2001 werkt een groep vrijwilligers aan de samenstelling van de lijst van overledenen. De lijst die nu voorgelezen wordt, is de meest complete die er op dit moment is.

Provincie: