donderdag, 12. februari 2015 - 9:51 Update: 12-02-2015 14:23

Inflatie bereikt laagste niveau in afgelopen 27 jaar

foto van inflatie | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De inflatie van consumentenartikelen gemeten volgens de consumentenprijsindex (CPI) is in januari gedaald naar 0,0 procent, het laagste niveau in 27 jaar. In december was de prijsstijging nog 0,7 procent. De Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), waarin de kosten voor het bezit van een eigen woning niet worden meegenomen, daalde in januari met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De forse daling van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door de prijsdaling van autobrandstoffen en kleding. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Laagste inflatie sinds december 1987

De inflatie gemeten volgens de CPI daalde in januari fors naar het laagste niveau sinds december 1987. Medio 1987 was de inflatie negatief doordat de prijs voor gas veel lager was dan een jaar eerder. Daarna waren er rond 1991 en 2001 perioden van hogere inflatie. In 1991 stegen de huren fors  en aan het begin van deze eeuw werd het hoge btw-tarief verhoogd. Ook de energiebelasting op gas en elektriciteit en prijzen van voeding werden rond 2001 hoger. De economische crisis droeg in 2009 bij aan de afname van de inflatie. 

Brandstofprijzen flink lager

De inflatie daalde in januari 2015 vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. De prijs van aardolie daalde naar iets minder dan 50 dollar per vat en de prijs van benzine daalde gemiddeld naar 1,47 euro per liter. Benzine was bijna 13 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook gas werd in januari goedkoper en drukte de inflatie. De prijs van gas is nu 2,8 procent lager dan vorig jaar.

Hogere korting in winkels

De prijsontwikkeling van kleding en voeding had eveneens een verlagend effect op de inflatie. Door het zachte weer was er minder vraag naar winterkleding. Dat zorgde ervoor dat kleding in de uitverkoop sterker werd afgeprijsd. In de supermarkten werden voedingsmiddelen ook met hogere korting verkocht.

Ook zonder energie en voedingsmiddelen daalt de inflatie

Omdat de prijsontwikkeling van voeding en energie een zeer grillig verloop kent,wordt ook wel gekeken naar de inflatie exclusief deze productengroepen. Volgens de CPI zakte deze maatstaf in januari van 1,4 naar 1,0 procent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):