vrijdag, 13. maart 2015 - 9:21 Update: 13-03-2015 12:50

Jeugdbende opgepakt voor brandstichting, mishandeling en diefstal

Jongeren verdacht van brandstichting, mishandeling en diefstal
Foto: SXC
Hoogezand

De politie heeft in een onderzoek naar onder andere een schoolbrand, mishandeling, bedreiging, inbraken en diefstallen in Hoogezand acht jongeren, in leeftijd variërend van 13 tot en met 16 jaar, uit die plaats aangehouden. Een 36-jarige veelpleger uit Hoogezand wordt in een van de zaken als medeverdachte gezien.

De politie kreeg de contouren van de groep in beeld na een inbraak in een school vorig jaar november. Bij die inbraak, waarbij een beamerinstallatie van enkele duizenden euro’s werd gestolen, bleef een DNA-spoor achter dat een zogeheten ‘match’ gaf met het profiel van een 16-jarige inwoner van Hoogezand. Uit het onderzoek bleek dat bij de inbraak meer personen waren betrokken, onder wie een 36-jarige veelpleger. Tegen deze 16-jarige inwoner lag ook een recente aangifte wegens een forse mishandeling van een 14-jarige schoolgenoot. Bij die mishandeling zouden ook andere jongeren aanwezig zijn geweest.

 

Spullen leerlingen verbrand

De politie kreeg dankzij diverse getuigenverklaringen een nog beter zicht op de groep na de brand oudejaarsavond in basisschool ’t Vlot aan de Waterman in Hoogezand. Bij die brand werd voor enkele tienduizenden euro’s schade aangericht en gingen ook veel persoonlijke spullen van leerlingen in vlammen op.
 

Mishandelde jongen bedreigd

Het werk van de recherche toonde aan dat de brand in een klaslokaal door enkele jongeren door zwaar vuurwerk was aangestoken. Kort daarvoor was met illegaal vuurwerk een gat in een ruit van het lokaal gesprongen. De afgelopen weken werd bij de politie steeds duidelijker dat een groep van in totaal acht jongeren in wisselende combinaties zich vermoedelijk schuldig heeft gemaakt aan diverse misdrijven zoals inbraken in auto’s, de diefstal van een bromscooter en enkele inbraken in scholen. Ook zou een mishandelde jongen zijn bedreigd met een nieuwe mishandeling als hij zijn aangifte niet zou intrekken. De groep zou in Hoogezand ook voor veel overlast hebben gezorgd.

Alle jongeren zijn aangehouden en na verhoor in afwachting van de rechtszaak weer op vrije voeten gesteld. Een 16-jarige is opnieuw gearresteerd en ingesloten omdat hij zich na zijn vrijlating niet aan de voorwaarden van de rechtbank had gehouden.

Provincie:
Blik op 112: