woensdag, 11. februari 2015 - 16:29 Update: 11-02-2015 16:35

Jongen (18) krijgt jeugddetentie en jeugd-tbs voor doden broer

Jongen (18) krijgt jeugddetentie en jeugd-tbs voor doden broer
Foto: Archief EHF
Alkmaar

Een 18-jarige jongen is veroordeeld tot 232 dagen jeugddetentie en plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ-maatregel) voor het doden van zijn broer. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Dit maakt de rechtbank in Alkmaar woensdag bekend.

Op 24 juni 2014 heeft de verdachte, die destijds 17 jaar was, zijn broer in diens woning in Alkmaar met een pistoolschot door het hoofd om het leven gebracht. De verdachte heeft verklaard dat hij tot zijn daad is gekomen op verzoek van zijn broer.

Moord

Hoewel de rechtbank aannemelijk heeft geacht dat verdachte inderdaad op verzoek van zijn broer heeft gehandeld, heeft zij verdachte wel schuldig bevonden aan moord. Uit de feiten en omstandigheden blijkt dat verdachte voldoende tijd heeft gehad zich te beraden op het genomen besluit, zodat hij gelegenheid heeft gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad.

Geen sprake van psychische overmacht

De rechtbank acht verder onvoldoende aannemelijk geworden dat bij het slachtoffer sprake was van een serieuze, weloverwogen en duurzame wil te sterven en is van oordeel dat verdachte had kunnen proberen zijn broer op andere gedachten te brengen of hulp had kunnen inroepen. Van psychische overmacht is daarom geen sprake.

Jeugd-tbs

De rechtbank heeft de conclusie van de deskundigen dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is overgenomen. Door een zeer problematisch verlopen jeugd, waarin sprake was van huiselijk geweld en verwaarlozing, is onder meer sprake van een hechtingsstoornis en een gebrekkige gewetensontwikkeling.

Provincie: