maandag, 6. april 2015 - 8:13 Update: 06-04-2015 20:13

Jongen (19) sleept bewoner uit brandend appartement Wijchen

Grote brand in seniorencomplex Wijchen
Foto: Archief BON ter Illustratie
Wijchen

In de nacht van zondag op maandag is in een woning in Wijchen (Gld.) een grote brand uitgebroken. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt.

De brand in de seniorenflat, boven een rij winkels aan het Europapleinbrak, uit rond 04.45 uur. Twee jongens hebben samen met de eerste agenten ter plaatse alles in het werk gesteld om bewoners te waarschuwen. Een van de jongens (19) wist een persoon uit een brandend appartement te halen. Vier personen, waaronder de 19-jarige, moesten vanwege het inademen van rook naar ziekenhuizen in Nijmegen gebracht worden. Vijf anderen zijn ter plekke door ambulancepersoneel nagekeken, onder hen twee agenten.

Om de bewoners wakker te krijgen zijn onder andere ruitjes ingeslagen om deuren te kunnen openen. De brand woedde in een hoekappartement en was uitslaand. De brandweer kwam met veel materieel, daaronder vier tankautospuiten en een hoogwerker, voor de brandbestrijding. De brand kwam snel onder controle, naastgelegen woning liepen vooral rookschade op. Alle bewoners van 6 appartementen, 17 personen, zijn geëvacueerd en in de directe omgeving door de gemeente opgegevangen. Na ruim een uur kon er afgeschaald worden.

Zover bekend zijn minstens twee bewoners nog in het ziekenhuis voor verdere medische zorg. De 19-jarige jongen heeft het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten.

Van een dierenwinkel onder de flats is door brandweerlieden de deur geforceerd. Personeel van de dierenambulance heeft vervolgens de situatie van de dieren bekeken; die bleken in orde.

Brandweer, Salvage en gemeente zijn bezig met inspecteren van de woningen waarna bepaald zal worden of en wanneer bewoners terug kunnen. De brand is ontstaan in een hoekappartement van de flat. Er zal nader onderzoek worden ingesteld naar de toedracht van de brand.

Provincie:
Blik op 112: