vrijdag, 24. april 2015 - 13:08 Update: 24-04-2015 16:24

Justitie seponeert aangiften tegen Zwarte Piet

Foto van Zwarte Piet met gouden oorring | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De aangiften van de Stichting ‘Nederland wordt beter’ en drie particulieren tegen de figuur van Zwarte Piet heeft het OM geseponeerd. In het najaar van afgelopen jaar deden zij aangifte van discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Volgens het OM kan niet worden geoordeeld dat het gebruik van de figuur van Zwarte Piet strafbaar is.

De aangiften richtten zich tegen het gebruik van de figuur van Zwarte Piet door een aantal instanties, waaronder intochtcomités.  Een aantal intochtcomités zoals de ‘Stichting Gouda’ voor de landelijke intocht en het ‘Sinterklaas Intochtcomité Amsterdam’ maakten zich volgens verschillende aangevers schuldig aan discriminatie en racisme.

Stereotyperend

De intochtcomités hadden Zwarte Pieten met zwart geschminkte gezichten, rode lippen, oorbellen en een afro-pruik, laten deelnemen aan de intocht. Deze uitdossing zou volgens de aangevers racistisch en discriminerend zijn omdat de kenmerken van zwarte mensen grotesk en stereotyperend worden uitgebeeld.

Geen opzet

Volgens het OM hebben de organisaties waartegen aangifte is gedaan zich niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras. Daarnaast is het OM van oordeel dat er geen sprake is van aanzetten tot discriminatie.

Klacht tegen beslissing

Vervolging is volgens het OM niet aan de orde omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. De aangevers zijn door het OM op de hoogte gesteld van de beslissing niet te vervolgen. Tegen deze beslissing kunnen de aangevers bij het gerechtshof een klacht indienen.