vrijdag, 10. april 2015 - 13:57 Update: 10-04-2015 16:06

Juwelier Deurne krijgt taakstraf van 100 uur

Den Bosch/Deurne

Vrijdag heeft de rechtbank Oost-Brabant de 54-jarige juwelier uit Deurne veroordeeld voor bezit van een verboden vuurwapen en munitie, een stroomstootwapen en een traangasbusje. Dit meldt de rechtbank vrijdag. ‘De juwelier krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden’, aldus de rechtbank.

De man schafte het vuurwapen aan nadat hij en zijn vrouw in 2010 slachtoffer waren van een gewapende overval op hun juwelierszaak. Hij had het wapen geladen en klaar voor gebruik in het kantoor achter de winkel liggen om zich te kunnen verdedigen in bedreigende situaties. Tijdens een overval in maart 2014 werd het pistool gebruikt en zijn daarmee twee personen dodelijk getroffen en is de juwelier in zijn hand geraakt.

De rechtbank heeft nadrukkelijk oog voor de ingrijpende gevolgen die de overval en de afloop daarvan (ook) voor de man en zijn gezin hebben gehad. Daarom houdt de rechtbank in de strafoplegging rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De raadsman van de verdachte vroeg de rechtbank de man schuldig te verklaren zonder een straf op te leggen. 

‘Verkeerd signaal’

De rechtbank vindt de feiten daarvoor echter te ernstig. Bovendien zou het afzien van een straf een verkeerd signaal afgeven naar de samenleving. De rechtbank vindt een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf passend. De voorwaardelijke straf is om de man ervan te weerhouden zich opnieuw voor zijn verdediging te bewapenen.