woensdag, 14. januari 2015 - 16:32 Update: 14-01-2015 17:47

Kabinet:meer jihadisten op terrorismelijst en tegoeden bevriezen

Kabinet wil meer jihadisten op terrorismelijst en tegoeden bevriezen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet wil nog meer Jihadisten aan de nationale terrorismelijst toevoegen en ook hun financiële tegoeden bevriezen. Dit schrijft minister Koenders woensdag in een brief aan de Tweede kamer.

Het kabinet heeft sinds de presentatie van het nationale Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme al negen personen aan de nationale terrorismelijst toegevoegd.  Daardoor zijn hun financiële tegoeden bevroren en is het verboden hun financiële tegoeden of middelen ter beschikking te stellen. Het kabinet wil de inzet van deze maatregel nu dus verder intensiveren.

De Financial Intelligence Unit-Nederland levert op zowel nationaal als internationaal niveau een belangrijke bijdrage aan de versterking van de kwaliteit van de bestrijding van terrorismefinanciering. Zo deelt de FIU-NL vertrouwelijke informatie met banken en relevante geldtransactiekantoren om hen daarmee in
staat te stellen risicotransacties te onderkennen, die mogelijk verband houden met jihadistische activiteiten. 

Vervolgens worden alle meldingen van deze bedrijven door FIU-NL bezien op een verband met jihadisten en facilitatoren. Dit heeft reeds resultaten opgeleverd, die zijn overgedragen aan het OM of de inlichtingendiensten voor verdere opvolging.

Provincie: