vrijdag, 15. mei 2015 - 18:00 Update: 18-05-2015 16:24

'Kankerpatiënt steeds vaker doorverwezen naar AvL'

medicijn
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Het Antoni van Leeuwenhoek vermoedt dat ziekenhuizen steeds minder in staat zijn patiënten met kanker waarvoor een dure behandeling vereist is, de behandeling te geven die ze nodig hebben.

Artsen van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis krijgen steeds vaker patiënten doorverwezen die hierdoor te laat of helemaal niet de juiste behandeling krijgen. Om deze signalen te kunnen onderbouwen, is het instituut recent gestart met het registreren van dit soort verwijzingen.

De laatste jaren zijn dankzij wetenschappelijk onderzoek veel nieuwe behandelingen voor verschillende tumorsoorten beschikbaar gekomen of gaan in de nabije toekomst beschikbaar komen.  Dit zijn veelal kostbare behandelingen waarvoor ziekenhuizen beperkte of soms zelfs geen vergoeding krijgen. Het vergoedingssysteem dat met zorgverzekeraars wordt afgesproken is vaak zo krap dat steeds meer ziekenhuizen in de financiële problemen kunnen komen als zij (te veel) patiënten met kanker behandelen. Daarnaast moet het prijsbeleid van de farmaceutische industrie voor dure geneesmiddelen kritisch bekeken worden.

Het bestuur vindt dat de patiënten die zich melden bij het Antoni van Leeuwenhoek en een dure behandeling nodig hebben, deze moeten krijgen. 'Om als ziekenhuis zelf niet in financiële problemen te raken, zijn wel maatregelen nodig', aldus het bestuur. In 2014 was het budget van het ziekenhuis voor dure geneesmiddelen 32 miljoen euro en was er een tekort van 3,5 miljoen op geneesmiddelen. In 2015 is ruim veertig miljoen begroot.

Lid van de Raad van Bestuur Wim van Harten: 'Als oplossing voor de korte termijn is een overheveling van budgetten mogelijk. Dure geneesmiddelen worden sinds een aantal jaar gefinancierd uit het ziekenhuisbudget en niet meer uit de pot van geneesmiddelenkosten buiten het ziekenhuis'. 

'Door die overheveling is ruimte ontstaan in dat budget. Maar als we ook voor de langere termijn de kankerzorg toegankelijk willen houden, zal er meer geld beschikbaar moeten komen voor nieuwe hoopgevende behandelingen', aldus van Harten. 

Categorie:
Provincie: