maandag, 16. maart 2015 - 22:30 Update: 16-03-2015 22:50

KLM en vakbonden opnieuw om de tafel in ultieme poging tot een cao te komen

Foto van neus cockpit KLM vliegtuig | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amstelveen

KLM wil deze week opnieuw om tafel met de vakbonden, in een ultieme poging tot een cao te komen. Lukt dat niet, dan dreigt deze zomer uitval van KLM-vluchten.

Op 11 en 12 maart jl. zijn KLM en de Cabinebonden weer bijeen geweest op Schiphol-Oost voor het vervolg van de cao-onderhandelingen. De onderhandelingen liepen uiteindelijk het hele weekend door. KLM heeft de Cabinebonden gevraagd om te helpen de zomerproductie maakbaar te maken, zonder dat er nog een resultaat is over een totaalpakket.  

Met meer zicht op een gebalanceerd akkoord, heeft FNV Cabine haar verantwoordelijkheid genomen en KLM aangegeven bereid te zijn de zomerproductie te redden door de A-factor tijdelijk aan te passen. Helaas zitten de Cabinebonden niet op één lijn en heeft KLM moeten besluiten om in de eerste weken van mei vluchten te schrappen.

Inleveren vrije dagen

Om kosten te besparen wil KLM dat het cabinepersoneel vrije dagen inlevert. De looneis is ook een probleem bij het grondpersoneel. Vier van de vijf grondbonden zijn KLM dicht genaderd over een akkoord over het inleveren van vrije dagen en het hanteren van de nullijn. Maar de grootste bond, FNV, wil per se een loonsverhoging. 

Vluchten geschrapt                      

FNV Cabine staat er alleen voor. Vandaag heeft de directie de vakbond medegedeeld dat in de eerste twee weken van mei de zomerproductie in negatieve zin zal worden bijgesteld. Omdat de vakbonden VNC en UNC zich niet kunnen vinden in de tijdelijke oplossing, is er voor KLM geen andere weg dan te snijden in de planning. Het schrappen van vluchten zou volgens de bond 2 miljoen euro extra verlies per week zijn.

''Het risico dat KLM nu de kaart gaat trekken van een structureel krimpscenario met het daarbij horende verlies van werkgelegenheid wordt steeds groter'', aldus de FNV Cabine. De cao-onderhandelingen zullen deze week een nieuwe ronde ingaan.

Provincie: