woensdag, 1. april 2015 - 9:21 Update: 01-04-2015 17:48

KLM wil lange vluchten met 1 piloot minder gaan doen

KLM: minder piloten op verre vluchten
Foto: Archief FBF.nl
Schiphol

De KLM vindt dat er op lange vluchten niet altijd vier piloten mee hoeven, maar dat ook kan worden volstaan met drie piloten.

Om dit plan nu te lanceren, net na het ongeluk met Germanwings is volgens vervoers- en luchtvaarspecialisten wel heel ongelukkig. Dit schrijft de Volkskrant woensdag. De KLM wil bezuinigen door op bepaalde vluchten minder piloten in te zetten. Het zou onder andere gaan om diensten naar steden als Kuala Lumpur, Kaapstad en en Seoul.

Dit laat woordvoerder Klaas Jeroen Terwal van plilotenbond VNV aan de krant weten. De geplande ingreep is onderdeel van de nieuwe cao waar piloten over in onderhandeling zijn. Het plan is opmerkelijk omdat na de recente crash met de airbus van Germanwings er juist een discussie ontstond over de veiligheid aan boord van vliegtuigen en daaraan gekoppeld het aantal personen  in de cockpit.

KLM en andere vliegtuigmaatschappijen wilden daarom voortaan altijd een steward of stewardess in de cockpit hebben als één  van de piloten naar de wc gaat, zodat er niet één man overblijft die ongehinderd zijn gang kan gaan. De vermindering van het aantal vliegers heeft een mogelijk negatief effect op de veiligheidsbeleving van mensen, aldus vervoerspsycholoog Karel Brookhuis in de krant.

Categorie:
Tag(s):