zondag, 25. januari 2015 - 16:23 Update: 26-01-2015 13:28

Knot is tegen miljardeninjectie ECB

Knot bevestigt in Buitenhof dat hij tegen de miljardeninjectie was
Foto: Europol
Hilversum

In het tv-programma Buitenhof heeft Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), voor het eerst openlijk gezegd dat hij tegen de nieuwe steunoperatie (ruim 1100 miljoen euro) van de Europese Centrale bank (ECB) was.

Knot zei dat hij niet overtuigd is van de noodzaak en de effectiviteit van de miljardeninjectie. De ECB gaat tot en met september 2016 ruim 1100 miljoen euro in de economie pompen. Knot verwees naar dezelfde maatregel, kwantitatieve verruiming, in de VS en andere landen. 'Als je al van mening bent dat het daar heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone.'

Knot vindt de nieuwe maatregelen 'een paardenmiddel'. Hij had er de voorkeur aan gegeven om verder te zoeken naar de oorzaak van de lage inflatie. Verder zei hij dat de zorgen over deflatie niet acuut genoeg zijn om nu al in te grijpen. Hij erkende wel dat de inflatie in de eurozone laag is, maar wees erop dat de kerninflatie, waarbij de olieprijs niet meetelt, al een jaar stabiel is.

Hij noemde de daling van de olieprijs een cadeautje, evenals de goedkopere euro. Volgens hem zullen ze de economie goed doen en komt er ruimte voor belastingmeevallers.

Categorie: