woensdag, 4. februari 2015 - 17:50 Update: 04-02-2015 17:52

Koenders met Balten in gesprek over Europese veiligheid

Koenders met Balten in gesprek over Europese veiligheid
Foto: RVD
Estland

‘Stabiliteit en welvaart aan de grenzen van Europa zijn meer dan ooit relevant.’ Dat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag na afloop van het Benelux-Balten overleg in Estland.

‘We moeten daarover niet alleen in gesprek blijven binnen de Europese Unie, maar ook met de buurlanden ten oosten van de Unie, zoals Moldavië en Georgië.’ Minister Koenders nam dinsdag en woensdag in Estland deel aan het Benelux-Balten overleg. Estland, Letland, Litouwen en de drie Benelux-landen spraken over veiligheid in Europa en uitdagingen van de Europese Unie.

Koenders vindt het belangrijk met de Baltische staten op te trekken. ‘Voor de Baltische staten is de relatie met Rusland – nog meer dan voor de rest van Europa – een essentiële zaak. Deze landen grenzen letterlijk aan Rusland en hebben een Sovjetverleden’, aldus Koenders. 

‘De behoefte aan veiligheidsgaranties groeit als gevolg van Russische provocaties, zoals schendingen van het luchtruim. Als NAVO-partners is dit is niet alleen hun zorg, maar ook die van ons’, zegt Koenders. Mede daarom doet Nederland met zijn F-16's mee aan de NAVO-missie die het luchtruim boven Europa bewaakt. Ook het Readiness Action Plan van de NAVO wordt door Nederland gesteund. Daardoor kunnen militairen snel worden ingezet bij een dreiging. 

'Onze deelname laat duidelijk zien dat we de zorgen van de oostelijke lidstaten serieus nemen', aldus Koenders. Dit zal donderdag in Brussel onderwerp van gesprek zijn tijdens een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO.

Categorie: