dinsdag, 17. maart 2015 - 21:39 Update: 17-03-2015 22:36

Komende uren kans om in Nederland en België poollicht te zien

Komende uren mogelijk poollicht te zien in Nederland en België

In de komende uren heeft men in de Benelux 60 procent kans om poollicht te zien.

Dit komt omdat er al enkele uren een magnetische storm aan de gang is. De storm is volgens meteorologen heftig genoeg om tot in onze regio poollicht zichtbaar te maken. Het is heel bijzonder dat er deze nacht op de middelste breedtegraden een poollicht te zien zal zijn.  De Benelux bevindt zich op de breedtegraden. Dit melden verschillende media dinsdag.

Het poollicht (aurora's) ontstaat wanneer de van de zon weggeslingerde deeltjes botsen met moleculen en atomen in onze atmosfeer. Het magnetisch veld van de aarde kan deze deeltjesstroom niet helemaal bufferen. Het poollicht kan verschillende kleuren aannemen. Wie het licht wil zien, kan het beste een donkere plek opzoeken en naar het noorden kijken. Het poollicht zal het beste te zien zijn in het uiterste noorden van Nederland.

Het is moeilijk te zeggen wanneer het licht precies te zien zal zijn, zegt spaceweatherlive.com. Geomagnetische stormen zijn niet alleen heel bijzonder, ze kunnen ook de elektriciteitsvoorziening, telecommunicatie en satellieten negatief beïnvloeden.

Video met indrukwekkende beelden van noorderlicht in Canada en Amerika in 2012

Categorie:
Tag(s):