maandag, 27. april 2015 - 10:32 Update: 27-04-2015 17:35

Koning trots op vieren 'continuïteit en verandering'

Koninklijke familie viert eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'in Dordrecht
Foto: DVC
Dordrecht

In Dordrecht werd maandag voor het eerst Koningsdag nieuwe stijl gevierd. Koning Willem-Alexander vierde vandaag zijn 48e verjaardag en noemde deze Koningsdag 'een echte Nationale feestdag'. Prinses Beatrix was er voor het eerst in 60 jaar niet bij.

Om 11.00 uur arriveerden de koning met zijn familie per boot bij het Groothoofd in Dordrecht. Daar keek de koninklijke familie naar een Grande Parade van zo'n 50 historische en moderne schepen, die het belang van de scheepvaart van de 6 Drechtsteden lieten zien.

Op een deel van de route waren de drie prinsesje erbij, maar prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhove en prinses Mabel niet. Het Koningspaar werd vandaag vergezeld door prins Constantijn en prinses Laurentien, de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Floris en echtgenotes Marilène, Annette en Aimée.

Bachevenement

Dit jaar stond de Dordtse geschiedenis centraal. Na het bekijken van de Grande Parade ging het Koningspaar naar de Grote Kerk waar hen een muzikaal programma van cultuur en religie werd aangeboden: het Bachevenement. Het is een besloten evenement, waarbij een uniek Bach-orgel de hoofdrol speelde.

Uur langer

Vervolgens vertrok het koninklijk gezelschap naar het Scheffersplein, waar lokale ondernemers hun producten presenteerden. Het slotfeest speelde zich af op het Statenplein, waar ruimte was voor de Dordtse jeugd. Er waren onder meer optredens van dj Lucien Foort en de singer-songwriter Nielson. Duizenden belangstellenden konden het muzikale feest bijwonen. De koninklijke familie nam vervolgens rond 14.00 uur, een uur later dan gepland, afscheid van Dordrecht.

Provincie:
Tag(s):