donderdag, 29. januari 2015 - 21:28 Update: 30-01-2015 9:01

Koningsdag geen 'wandeltocht' meer

Koningsdag vanaf 2015 anders vanwege veiligheidsredenen
Foto: Archief EHF
Hilversum

Koningsdag zal er vanaf 2015 geheel anders uit gaan zien dan we gewend zijn. Er komt geen wandeling door de stad meer, maar in plaats daarvan bezoekt het koninklijk gezelschap vier markante locaties in de stad.

Tijdens Koningsdag nieuwe stijl zal koning Willem-Alexander in Dordrecht het zojuist gerestaureerde 'Hof van Nedeland' openen, zo hebben bronnen rond de organisatie aan het AD laten weten. Het koninklijk gezelschap zal zich per boot of bus of auto verplaatsen. Dit is veiliger dan een wandeling.

De vier locaties die het gezelschap zal bezoeken hebben verschillende thema's, die als een soort theaterstuk aan het koninklijk gezelschap gepresenteerd gaan worden, zo weet RTL Nieuws. Belangrijke thema's zijn: het bedrijfsleven, historie, religie en jongeren.

Koningsdag zal in Dordrecht rond 11.00 uur beginnen met een moderne vlootschouw. Het koningspaar zal per boot aankomen, bij het zogenoemde Groothoofd aan wal gaan en vanaf daar naar de maritieme parade kijken. Daarna verplaatst het koninklijk gezelschap zich per boot door de historische haven naar de binnenstad van Dordrecht, waar het onder meer de Grote Kerk zal aandoen.

Al enkele jaren is er extra aandacht voor beveiliging van de koninklijke familie. Voorheen bezocht de koning altijd twee plaatsen, maar dat legt een enorme druk op het politieapparaat.  Door Koningsdag in één stad te doen, scheelt al  veel inzet van agenten en beveiligers.

Provincie: