woensdag, 22. april 2015 - 12:20 Update: 22-04-2015 13:01

Kort geding tegen de Staat vanwege afluisteren advocaten

Kort geding tegen de Staat vanwege afluisteren advocaten
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Door een kort geding tegen de Staat aan te spannen probeert advocatenkantoor Prakken d'Oliveira het afluisteren van advocaten door de AIVD te stoppen.

Het advocatenkantoor doet dit samen met de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Kantoor Prakken d'Oliveira kwam er eind vorig jaar achter dat de inlichtingendiensten advocaten van dit kantoor als sinds 2003 afluisteren. Het kantoor verdedigt veel verdachten die interessant zijn voor de AIVD, onder wie Volkert  van der G., Samir A. en leden van de Hofstadgroep. Advocaten van het kantoor vermoedden al langer dat hun telefoon werden afgetapt.

Na onderzoek door toezichthouder CTIVD werden vermoedens van het advocatenkantoor bevestigd en de commissie concludeerde dat de geheime dienst daarbij in sommige  gevallen 'onbehoorlijk' heeft gehandeld, aldus de krant.

Echter, minister Plasterk weigerde het rapport van de toezichthouder openbaar te maken, omdat dat inzicht zou kunnen geven in de werkwijze van de geheime dienst.

Michiel Pestman, een van de advocaten van het kantoor Prakken d'Oliveira tegen de krant 'Het is treurig dat Plasterk niet zelf tot het inzicht komt dat dit niet kan. Daarom kunnen wij niet anders dan de rechter vragen onmiddellijk te stoppen met ons af te luisteren. Het is in het belang van de rechtsstaat dat wij vertrouwelijk met onze cliënten kunnen spreken. Anders kunnen wij onmogelijk de overheid controleren.'

Er moet volgens de advocaten onafhankelijke recher komen die vooraf het tappen van advocaten toetst.

Provincie: