zaterdag, 2. mei 2015 - 14:05 Update: 03-05-2015 16:22

Kosmische straling op Mars gevaarlijk voor astronauten

'Astronauten die naar Mars reizen riskeren hersenschade'
Foto: NASA
Londen

Amerikaanse onderzoekers waarschuwen astronauten die naar Mars gaan.

Door de kosmische straling zullen zij te maken krijgen met hersenschade. Dit schrijft de Britse krant The Guardian zaterdag. De onderzoekers van de universiteit van Californië bekeken wat er gebeurde met muizen als zij die blootstelden aan stralen met bepaalde deeltjes die veel energie bevatten. Het bleek dat de dieren minder goed gingen functioneren omdat hun zenuwgestel wordt aangetast.

Op Mars krijgen astronauten met een soortgelijke lading deeltjes te maken. Onderzoeker Charles Limol, professsor in de stralingsoncologie, zegt hierover in de krant: 'Dat is geen goed nieuws voor astronauten die op een twee- of driejarige trip naar Mars worden gestuurd.' Door de straling wordt de capaciteit  van de onderzoekers negatief beïnvloed en op lange termijn kan blijvende schade optreden.

Voordat er nu astronauten naar Mars gaan, moet het gevaar van de straling wel worden onderkend en aangepakt worden. De onderzoekers denken dat het gevaar niet onoverkomelijk is. Er zullen nog de nodige hobbels moet worden genomen voordat er mensen naar Mars kunnen worden gestuurd. Maar de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, wil in de jaren '30 van deze eeuw mensen naar Mars gaan sturen.

Categorie: