zondag, 17. mei 2015 - 20:38 Update: 18-05-2015 14:15

'Late Rembrandt' goed voor recordaantal bezoekers Rijksmuseum

Recordaantal bezoekers voor tentoonstelling Late Rembrandt
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De tentoonstelling Late Rembrandt die in het Rijksmuseum te zien was, heeft een recordaantal bezoekers getrokken.

Ruim een half miljoen mensen bezochten de expositie. Dat liet museumdirecteur Wim Pijbes zondag aan de NOS weten. Pijbes tegen de omroep: 'Een groot succes. Je hoopt er natuurlijk op, en dit zijn prachtige cijfers: 520.698 bezoekers in drie maanden.' Ongeveer 20 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland.

In de Philipsvleugel van het museum waren ongeveer 40 schilderijen en 60 tekeningen te zien uit de laatste 20 jaar van de 17-eeuwse Hollandse meester. Het was de grootste Rembrandt-expositie in bijna een halve eeuw, maar ook de duurste expositie die het museum ooit maakte: 5 miljoen euro. Om al deze werken te verzekeren was het museum al een een miljoen euro kwijt. Directeur Pijbes wil niet zeggen of het museum winst heeft gemaakt. 'We zijn in ieder geval uit de kosten', zo laat hij weten.

Het grootste deel van die schilderijen en etsen gaat nu weer terug naar de musea en de particulieren die ze voor deze tentoonstelling beschikbaar stelden. Het Joodse Bruidje, De Staalmeesters en Titus hangen vanaf maandag gewoon weer in de eregalerij van het Rijksmuseum, zo laat de omroep weten.

Overigens werd het Rijksmuseum gisteren uitgeroepen tot beste museum van Europa. In Glasgow kreeg het de European Museum of the Year Award toegekend.