vrijdag, 16. januari 2015 - 12:26 Update: 16-01-2015 12:27

Lichte omzetdaling detailhandel

Lichte omzetdaling detailhandel
Foto: Archief EHF

In november heeft de detailhandel 0,6 procent minder omzet behaald dan in dezelfde maand in 2013.Deze daling kwam vooral doordat de samenstelling van de koopdagen, met een vrijdag minder en een zondag meer, minder gunstig was dan een jaar geleden. Zonder dit koopdageffect noteerde de detailhandel een lichte omzetstijging. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Prijsdaling houdt aan, verkopen stabiel

De prijzen in de detailhandel daalden net als in voorgaande maanden lichtt (0,5 procent). Klanten kochten ongeveer dezelfde hoeveelheid producten (volume) als een jaar eerder.

 

Omzet voedings- en genotmiddelenwinkels gedrukt door koopdageffect

Winkels in voedings- en genotmiddelen zetten in november 1 procent minder om. In september en oktober nam de omzet nog met ongeveer 4 procent toe. Het volume kromp, de prijzen stegen licht. Speciaalzaken leverden meer omzet in dan de supermarkten. Vooral in voedings- en genotmiddelenwinkels wordt op een zondag minder omzet behaald dan op de drukke vrijdag. Na correctie voor koopdageffecten nam de omzet in september, oktober en november licht toe.

Non-foodwinkels stabiel

Non-foodwinkels haalden in november een vergelijkbare omzet als een jaar geleden. De prijzen daalden met ongeveer 1 procent, maar dit werd gecompenseerd door een even sterke groei van het volume. 

Categorie: