maandag, 18. mei 2015 - 9:02 Update: 18-05-2015 9:58

Maandag beginnen de openbare verhoren over de Fyra

Maandag beginnen de openbare verhoren over de Fyra
Den Haag

In de Tweede Kamer beginnen vandaag (maandag) de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra.

De commissie onderzoekt wat er fout ging met de hogesnelheidslijn die naar Brussel moest rijden. De enquêtecommissie staat onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA). Volgens haar heeft het debacle met met de Fyra zo'n 11 miljard euro gekost.

Op de eerste dag van de openbare verhoren worden drie getuigen gehoord. Dat zijn voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover, Ralph Pans secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat van 1998tot en met 2002 en Maarten Spaargaren. Spaargaren was directeur Bedrijfs- en productontwikkeling NS van 2001-2008. Later deze week komen onder anderen de oud-ministers Zalm (Financiën) en Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) aan het woord. Dit melden meerder media maandag.

De NS kocht de Fyra-treinen in Italië. Vanwege problemen verdwenen de treinen binnen enkele weken van het spoor. De NS gaf de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda de schuld en bracht de treinen terug.

In haar onderzoek richt de commissie zich deze week op de toekenning van de vervoersconcessie aan de NS, de rol van de Tweede Kamer in het geheel en de aanbesteding van de Fyra.

Categorie:
Provincie: