donderdag, 19. februari 2015 - 19:47 Update: 19-02-2015 19:49

Man (38) krijgt zeven jaar cel voor dodelijke schietpartij Alphen

Man (38) krijgt zeven jaar cel voor dodelijke schietpartij Alphen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 38-jarige man voor de dodelijke schietpartij op 21 juli 2014 in Alphen aan den Rijn. Hij krijgt voor deze doodslag een celstraf van zeven jaar.

De man heeft op klaarlichte dag in een winkelcentrum – waar veel winkelend publiek aanwezig was – na een korte woordenwisseling en handgemeen zijn slachtoffer doodgeschoten.

Geen noodweer

Er was volgens de rechtbank geen sprake van noodweer. Omdat het ging om een vechtpartij van niet langer dan één minuut waarbij de dader niet in levensgevaar was en alleen klappen kreeg, had hij niet het recht om zich te verdedigen met een vuurwapen. Ook was volgens de rechtbank geen sprake van noodweerexces, waarbij de dader zijn gedrag zou kunnen verdedigen doordat hij overmand zou zijn geweest door heftige emoties.

Het trekken van een vuurwapen was dusdanig excessief dat hij daar geen beroep op kan doen.
De man had anders kunnen en moeten reageren, zo oordeelt de rechtbank. Zo had hij hard om hulp kunnen roepen om de aanranding te doen stoppen en zijn armen kunnen gebruiken ter afwering. Dat zijn beide armen vrij waren blijkt uit zijn eigen verklaring. Tijdens de vechtpartij had hij immers tijd en gelegenheid om niet alleen het vuurwapen uit zijn jaszak te pakken maar ook om het met zijn beide handen door te laden.

Provincie: