donderdag, 29. januari 2015 - 20:23 Update: 30-01-2015 16:32

Man die NOS-studio binnen viel had nepvuurwapen

Man met vuurwapen in regiekamer NOS-Journaal overmeesterd
Foto: NOS
Pand NOS ontruimd vanwege man met wapen in regiekamer NOS-Journaal
Foto: NOS
Hilversum

De overvaller die bij de NOS binnendrong met een vuurwapen en zendtijd eiste, is de 19-jarige T. Z. uit Pijnacker. Dat bevestigt een studiegenoot tegenover Nieuwsuur.

Volgens de studiegenoot was het een normale jongen die aan de TU-Delft 1e jaar scheikunde studeerde. Volgens zijn studiegenoot was hij niet extremistisch ingesteld. Wel had hij een gevormde mening over de politiek en het groot kapitaal. Daarnaast zou hij een bijbaantje hebben als computerdeskundige.

]

De laatste drie weken zou Z. niet meer op de universiteit zijn geweest. Zijn cijfers waren volgens zijn studiegenoot ook niet al te best. Z. woont nog thuis.

Donderdagavond liep Z. met een nepvuurwapen het NOS gebouw binnen. Een beveiliger begeleidde Z. naar een studio omdat Z. zendtijd eiste. De beveiliger leidde T. naar een ruimte naast de studio van het 8-uur journaal. Daar werd hij korte tijd later door de politie overmeesterd. Tijdens de gijzeling moesten zo'n 70 tot 80 medewerkers van de NOS het pand verlaten. Zij werden allen buiten opgevangen. Het pand werd ongeveer drie uur na het incident door de politie vrijgegeven. 

Het RTL-Nieuws wijdde een extra uitzending aan het incident. De RTL-Nieuws-redactie concludeerde 'dat het best vreemd is' dat een persoon zomaar op de nieuwsredactie naar binnen kan lopen. Vooral in het licht van de recente aanslagen in Parijs.Sinds de aanslagen in Parijs was de beveiliging op het Mediapark opgevoerd en zou er vaker worden gesurveilleerd.

 

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):