dinsdag, 19. mei 2015 - 9:51

'Mannen en vrouwen, homo's en hetero's zijn niet gelijk'

foto van rechtbank | fbf archief
Foto: fbf archief
Groningen

Mannen en vrouwen, homo's en hetero's: we beschouwen ze vaak als gelijk, maar vergeten dat ze dat in werkelijkheid niet zijn. Dat zegt Wendy Schrama vandaag in Trouw.

Schrama, bijzonder hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, betoogt vandaag in haar oratie dat het gelijkheidsdenken is doorgeschoten in wetten die gaan over echtscheiding of afstamming. Zo hebben lesbische paren het recht gekregen hun kind ook van de niet-biologische moeder te laten afstammen. Schrama vindt dat 'verkrampt'.

Ook plannen van VVD, PvdA en D66 om de alimentatieplicht terug te brengen van twaalf naar vijf jaar, vindt zij niet getuigen van realiteitszin. Man en vrouw zijn volgens haar niet in gelijke mate in staat hun eigen boontjes te doppen. Het familierecht gaat uit van een samenleving die veel verder is geïndividualiseerd dan in werkelijkheid.

Verder stelt ze dat "In Nederland verdient de getrouwde man gemiddeld 2,5 keer zo veel als de vrouw; gescheiden mannen verdienen 1,5 keer zo veel als gescheiden vrouwen. Op basis van die getallen vind ik het vreemd dat 'maar' 20 procent alimentatie krijgt: je zou zeggen dat meer vrouwen dat zouden krijgen. Voor een eerlijk alimentatierecht moeten we dus veel breder onderzoek doen dan alleen juridisch."

Schrama pleit in de krant voor een zogenaamde 'familierecht-to-go'. Het gaat om een ouderschapsplan waaraan iedereen rechten kan ontlenen. 

Categorie:
Provincie: