zaterdag, 17. januari 2015 - 10:52 Update: 17-01-2015 11:03

Matchfixing in Nederland een feit, KNVB stapt naar OM

Matchfixing in Nederland een feit, KNVB stapt naar OM
Foto: Archief EHF

(ElfVoetbal -Blik Op Nieuws) Voor het eerst blijkt dat Nederlandse competitiewedstrijden zijn gemanipuleerd. Voor ruim een ton per duel werd door een goksyndicaat uit Azië om een bepaalde uitslag gevraagd. De geloofwaardigheid van het Nederlandse voetbal staat ernstig ter discussie.

De wedstrijden Ajax - Willem II (4-0) op 17 oktober 2009 en Feyenoord - Willem II (1-0) op 19 december 2009 zijn door enkele Tilburgse spelers verkocht aan een Aziatisch syndicaat, zo meldt de Volkskrant vanochtend (zaterdag). Hoofdpersoon in het matxhfixingschandaal is toenmalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo (32).

Vanaf 2006 tot en met 2010 voetbalde de voetballer uit Sierra Leone voor de club uit Tilburg. Volgens de krant ontmoette Kargbo criminelen om afspraken te maken over smeergeld en het gewenste resultaat. Vervolgens ronselde hij medespelers.

De hoofdpersoon zelf geeft tegen de Volkskrant toe dat hij e-mailcontact heeft gehad met een prominent lid van een goksyndicaat, maar ontkent ooit geld te hebben aangenomen. "Het is onbeleefd om niet op e-mails te antwoorden. Maar ik zweer op mijn kinderen dat ik hem nooit heb ontmoet."

Dat valt te betwijfelen. Afgelopen zomer is de verdedigende middenvelder door de voetbalbond van Sierra Leone geschorst op verdenking van matchfixing in het nationale team. Die verdenking gaat terug naar dezelfde periode, 2008 en 2009. Momenteel speelt Kargbo in Portugal bij Atletico Club de Portugal en wat denkt u? De UEFA maakt zich grote zorgen over het gevaar van matchfixing bij de Portugese club en Kargbo wordt in het waarschuwingssysteem van de UEFA bovendien aangemerkt als risicospeler.

Categorie:
Tag(s):