vrijdag, 3. april 2015 - 8:20 Update: 03-04-2015 11:42

MBO'ers hebben vaker hoge schulden

MBO'ers steken zich vaker in de schulden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

1 op de 5 mbo-studenten heeft een schuld, maar groeiende groep doet het goed. Een grote schuld, vaak geld tekort en moeilijk rondkomen. Het Nibud maakt zich zorgen om de groter wordende groep mbo’ers die hiermee te maken heeft.

Gelukkig ziet het Nibud in het onderzoek ‘Mbo’ers in geldzaken 2015’ wel dat mbo’ers vaker zorg- en huurtoeslag aanvragen en dat, als ze geen schuld hebben, hun inkomsten en uitgaven in balans zijn. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiering van Stichting Goede Doelen Nh1816.

1 op de 5 mbo’ers heeft een schuld

Van alle mbo’ers heeft 21% geld geleend bij anderen (formeel of informeel) of bij DUO. In 2011 was dat nog 17%. Niet alleen het aantal mbo-studenten dat leent is gestegen, ook het bedrag dat zij lenen is hoger geworden. In 2011 had de lenende mbo-student gemiddeld 1.265 euro schuld. Nu is dat bedrag gestegen naar 3.681 euro. Worden betalingsachterstanden, roodstand en koop op afbetaling hier ook in meegenomen, dan is de schuldenlast voor lenende mbo’ers in 2015 gemiddeld 4.854 euro. Voor uitwonende mbo’ers is dit zelfs 6.445 euro, voor thuiswonende studenten ‘slechts’ 3.841 euro.

Er wordt vooral geleend voor uitgaven aan school (lesgeld en studieboeken). Daarnaast wordt er geleend voor eten en drinken, kleding, de mobiele telefoon of uitgaan.

Het Nibud is geschrokken van het hoge bedrag aan schulden. Mbo’ers zijn een kwetsbare groep. Het zal moeilijk worden om de schuld waarmee ze starten snel af te lossen. Het Nibud adviseert deze studenten dan ook om kritisch te blijven op hun uitgaven en zo schulden te voorkomen.

Categorie:
Tag(s):