dinsdag, 24. maart 2015 - 14:09

Medewerker rechtbank aangehouden wegens vervalsingen

Medewerker rechtbank aangehouden wegens vervalsingen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Rechercheurs van de Rijksrecherche hebben een 31-jarige administratief medewerkster van de rechtbank Den Haag aangehouden. De vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte, handelen in strijd met haar ambtsplicht en verduistering in dienstbetrekking.

Het onderzoek, onder leiding van een Rotterdamse officier van justitie,  werd gestart nadat eind 2012 in een strafzaak een anonieme brief werd verstuurd, onder andere vanaf een faxapparaat dat zich bevond in de rechtbank in Den Haag. De brief bevatte onjuiste gegevens, maar was wel voorzien van een aantal echtheidskenmerken en was op briefpapier van de rechtbank Den Haag gesteld.

Het onderzoek naar de verzender leidde niet naar een verdachte en werd destijds opgeschort.

In 2014 werd in een onderzoek naar de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven in de computer van een verdachte een vervalst vonnis gevonden in een zogenoemde bewindvoeringszaak. In dergelijke zaken worden door de rechtbank de financiën van mensen die dat zelf niet kunnen bij een derde belegd. Het vervalste vonnis leidde uiteindelijk naar deze 31-jarige medewerkster van de rechtbank. Overigens zal naar aanleiding van de vondst van het valse vonnis nader onderzoek gedaan worden naar andere vervalste beschikkingen.  Bovendien leidde het onderzoek tot het vermoeden dat de vrouw vertrouwelijke informatie lekte naar derden.

De vrouw is na verhoor op vrije voeten gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.