woensdag, 8. april 2015 - 12:05 Update: 08-04-2015 12:55

Medische apparatuur kwetsbaar voor computervirussen

Medische apparatuur kwetsbaar voor computervirussen
Foto: Archief EHF

Veel Nederlandse ziekenhuizen hebben ooit te maken gehad met een besmetting van medische apparatuur door een computervirus. Volgens beveiligingsspecialisten van Deloitte zijn onder meer hartbewakingsapparatuur en MRI-scanners getroffen. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Zeventien grote Nederlandse ziekenhuizen werden door Deloitte onderzocht, en bij de helft werd er een computervirus gevonden. Meestal ging het om een 'toevallige besmetting' die niet specifiek op het uitschakelen van apparaten was gericht. Zo'n virus komt dat op de apparaten door bijvoorbeeld het gebruik van geïnfecteerde usb-sticks en kán een groot risico vormen.

Voor zover nu bekend is de gezondheid van de patiënt niet in gevaar geweest, zo schrijft de krant. Het zou ook niet gaan om gerichte acties door criminele of terroristische organisaties. Toch kleven er wel reële gevaren aan dit verschijnsel, zo bleek afgelopen week, toen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwde voor ernstige beveiligingslekken in de software van de infuussystemen van het bedrijf Hospira. Door zo'n lek kan de bediening op afstand worden overgenomen. Hoeveel Hospira-apparaten er in Nederland zijn, is onbekend. Het bedrijf wil dat volgens de krant niet zeggen.

Het is volgens Jeroen Slobbe, expert cyber security moeilijk te zeggen of getroffen ziekenhuizen hun beveiliging niet op orde hebben. Driekwart van de ondervraagde ziekenhuizen heeft geen actief beveiligingsbeleid voor medische apparatuur.

Categorie: