maandag, 16. februari 2015 - 21:21

Meer buitenlandse bedrijven kopen vastgoed in Nederland

Foto van huisjes van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Met een zeer sterk vierde kwartaal heeft 2014 gezorgd voor een nieuw record aan vastgoedbeleggingstransacties sinds het uitbreken van de crisis. Het totaal van ongeveer €10 miljard aan vastgoedtransacties betekent een stijging van ongeveer 80% ten opzichte van 2013.

Een significant deel hiervan kwam voor rekening van buitenlandse beleggers, die Nederlands vastgoed als een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor de core-markten zoals Londen en Parijs beschouwen. Vooral Amerikaanse, Duitse en Britse beleggers waren actief in 2014. In toenemende mate stroomt ook Aziatisch geld naar de Nederlandse vastgoedmarkt, vooralsnog met name in de vorm van indirecte beleggingen.

Ook andere grote steden steeds meer in trek

Hoewel de nadruk voor beleggingstransacties ligt op Amsterdam, beginnen ook de andere grote steden in trek te komen en profiteren ook zij van de grote interesse van buitenlandse partijen in combinatie met het beperkte aanbod van kwalitatief hoogwaardig vastgoed. De dominantie van Amsterdam binnen het totaal beleggingsvolume was afgelopen jaar dan ook minder groot dan in 2013. Deze druk op de markt vertaalt zich ook in de prijzen. Aanvankelijk was een daling van prime aanvangsrendementen alleen merkbaar in de beste gebieden in Amsterdam; inmiddels dalen deze ook voor andere steden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):