zaterdag, 28. maart 2015 - 20:32 Update: 29-03-2015 19:22

Megamotor voor Vinkeveense sleepboot

Sleepboot
Foto: fbf
Sleepboot
Foto: fbf
Sleepboot
Foto: fbf
Vinkeveen

Er zijn mannen en vakmannen. Er zijn boten en er zijn sleepboten. Bij een juiste combinatie krijg je technisch een perfecte boot. Chris Gomes uit Vinkenveen is zo'n laatst genoemde man die zijn vrije uurtjes graag investeert in het perfectioneren van zijn sleepboot.

Zaterdag was een belangrijk moment toen het oude hart van de boot werd vervangen door een 'nieuw' hart.

Een aantal jaar geleden kocht Chris zijn droomboot en gaf de boot de naam: ''De Onrust''. De sleepboot uit 1951 had jaren dienst gedaan in het dok van de Rotterdamse havens. Nu ligt het schip aan de Vinkeveense plassen waar Chris al vele uren heeft 'verspijkerd' om het stalen 18 meter lange schip in topconditie te krijgen. Zaterdag was het grote moment dan eindelijk daar. De 'gloednieuwe' motor, een Brons 2 cilinder uit 1928 werd met het schip vereeuwigd. Om dat voor elkaar te krijgen was er wel een telekraan nodig die de motor van 7500 kilo in de motorruimte kon hijsen. Ook werd het schip voorzien van een gereviseerde keerkoppeling van 900 kilo. Alles bij elkaar weegt de sleepboot zo'n 80 ton.

Nu de motor is geplaatst, kan Chris beginnen de motor verder af te monteren. De schipper hoopt nog deze zomer de boot vaarklaar te hebben. Dus mocht u deze zomer rondvaren op de plassen en u denkt 'onrust' waar te nemen, vraag de schipper gerust naar de Brons. Chris zal de boot voor recreatiedoelen gebruiken. In het najaar zal Chris uitvaren naar evenementen zoals de sleepbootdagen. 

Provincie:
Tag(s):