maandag, 13. april 2015 - 20:35 Update: 14-04-2015 9:17

Metingen wijzen op water op Mars

Water op Mars
Foto: NASA
Kopenhagen

Uit metingen van de Amerikaanse Marsrobot Curiosity blijkt dat er op Mars mogelijk nu nog vloeibaar water is.

Dit schrijven wetenschappers in het vakblad Nature Geoscience. Het onderzoek is uitgevoerd door het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen en werd vandaag online gepubliceerd, zo melden verschillende media. 

Morten Bo Madsen van de universiteit van Kopenhagen: 'Wij hebben de stof calciumperchloraat in de bodem ontdekt en in de juiste omstandigheden absorbeert die waterdamp uit de atmosfeer. Onze metingen met het weerstation van de jeep Curiosity tonen aan dat deze omstandigheden er zijn tijdens de nacht en onmiddellijk na zonsopgang in de winter. De robot meet in de bodem en tot op 1,6 meter hoogte onder andere de luchttemperatuur en - vochtigheid.

Wanneer het nacht wordt, condenseert een deel van de waterdamp in de atmosfeer op het planeetoppervlak als rijm. Maar het calciumperchloraat is zeer sterk absorberend en bouwt met het water een zoutlaag op, waarbij het vriespunt zakt en de rijm zo vloeibaar water kan worden', zo schrijft de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Omdat het calciumperchloraat veelvuldig voorkomt op Mars, denken de wetenschappers dat dit proces niet alleen in de Gale-krater, het landingsgebied van de Curiosity, voorkomt.

In de grote krater Gale, waar de Curiosity in 2012 landde, heeft men gelaagde afzettingsgesteenten gevonden. Hierdoor is men ervan overtuigd dat de krater destijds blank stond. Maar dat er ook nu nog kleine hoeveelheden vloeibaar water in de bodem zouden kunnen voorkomen, is nieuw.

 

Categorie:
Tag(s):