dinsdag, 3. februari 2015 - 17:06

MH17-team bespreekt situatie rond crashsite

MH17-team bespreekt situatie rond crashsite
Foto: Min. van Defensie

Een klein team van Defensie- en politiepersoneel is vandaag bij de burgemeesters van Rozsypne en Petropavlivka in Oekraïne geweest. Samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en lokale hulpdiensten bespraken zij de situatie rondom de MH17-crashsite.

Er zijn daar nog wrakstukken in het gebied waar de leden van de MH17-repatriëringsmissie vanwege de veiligheidssituatie niet bij kunnen. Met de burgemeesters is afgesproken dat de komende tijd geprobeerd wordt de wrakstukken te bergen en op te slaan. Dit materiaal wordt dan later door het team opgehaald.

Bodemonderzoek

Op de ‘burned sites’ (afgezette crashgebieden) heeft het team bodemmonsters genomen voor nader onderzoek in Nederland . De resultaten zijn voor de leden van de repatriërinsgmissie bruikbaar bij het latere bodemonderzoek naar stoffelijke resten als de missie wordt hervat. Het zoeken gaat verder als de vorst uit de grond is en de veiligheidssituatie het toelaat.

Het Nederlandse team brengt morgen de gisteren verzamelde materialen naar Charkov. Het gaat om stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en enkele wrakstukken. De stoffelijke resten worden zaterdag ceremonieel ontvangen op Vliegbasis Eindhoven.

Missieleider naar Oekraïne

Missieleider Pieter Jaap Aalbersberg reist woensdag naar Oekraïne om te praten over de nasleep van de vliegtuigramp met onder andere nationale autoriteiten en de ambassadeurs van Maleisië en Australië. Daarna gaat Aalbersberg naar Charkov om de banden met de regionale vertegenwoordigers aan te halen.

Lees alles over:
Categorie: