woensdag, 25. februari 2015 - 8:26 Update: 25-02-2015 10:35

Middelbare scholen accepteren gemengde schooladviezen vaak niet meer

Kamer vindt dat gecombineerde brugklassen moeten blijven
Foto: Archief EHF
Den Haag

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat middelbare scholen de mogelijkheid van gecombineerde klassen blijft aanbieden. Nu komen er steeds minder middelbare scholen met echte brugklassen zoals vwo/havo of vmbo/havo.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat leerlingen met een gemengd schooladvies op de middelbare school de kans moeten krijgen het hoogste opleidingsniveau  te volgen. Nu worden scholen gestraft als leerlingen naar een lager niveau overstappen. Dit melden verschillende media woensdag.

Middelbare scholen vragen daarom aan de basisscholen een eenduidig schooladvies: of vmbo of havo of vwo. Gemengde schooladviezen worden vaak niet meer geaccepteerd. Dat komt volgens de Kamerleden door de afrekencultuur. Als een deel van de leerlingen afzakt van bijvoorbeeld vwo naar havo, levert het een minpunt op van de onderwijsinspectie. Deze cultuur moet stoppen, vinden de Kamerleden. 

Kamerlid Ypma (PvdA) tegen de NOS: 'Kinderen moeten bij een vmbo/havo-advies de kans krijgen om de havo te gaan proberen. Dat betekent ook dat je de middelbare school moet belonen als ze kinderen kansen bieden en ze niet bestraffen als blijkt dat een kind na een jaar het niveau toch niet aankan.'

Provincie:
Tag(s):