maandag, 5. januari 2015 - 19:23 Update: 05-01-2015 22:10

Miljoenen meer schade tijdens jaarwisseling

Miljoenen meer schade tijdens jaarwisseling
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De schade van de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto’s valt met circa 13 miljoen euro hoger uit dan vorig jaar (9 miljoen euro). Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Het daadwerkelijke schadebedrag zal nog fors oplopen, omdat medische kosten en schades aan bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting de schadelast van particulieren overstijgen.
 
De schatting is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Voor het eerst mocht er dit jaar op 31 december pas vanaf 18.00 vuurwerk afgestoken worden. Daarnaast werden in meer dan 35 gemeenten één of meer gebieden als vuurwerkvrije zone aangewezen. Doordat het een droge jaarwisseling was, in tegenstelling tot vorig jaar, is het schadebeeld toch hoger.

Schadeclaims

De schadeclaims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken en/of gevels – vaak als gevolg van zwaar (illegaal) vuurwerk. Onder meer in Tilburg en Den Haag brandden woningen uit door vuurwerk; in Alkmaar gingen in de binnenstad winkels en woningen als gevolg van vuurwerk in vlammen op. In de regio’s Den Haag en Utrecht brandden tientallen auto’s uit, in Uden twee scholen.
 
Ook kwamen er dit jaar meerdere meldingen binnen over uitslaande (vuil)containerbranden; die voor groot gevaar zorgen als ze in de buurt van woningen of bedrijfspanden staan. Een andere trend is het toenemende aantal zogeheten wensballonnen. Verzekeraars hebben signalen dat deze ballonnen, die neerstorten zodra het papier vlam vat, in toenemende mate voor schade zorgen aan daken en schuren.

Dubbel

Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarschade is. De medische kosten zullen nog fors in de papieren lopen. Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond is het positief dat de brandweer minder vaak hoefde uit te rukken, er minder relschoppers waren en het aantal vuurwerkklachten bij het meldpunt Vuurwerkoverlast daalde.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):