maandag, 13. april 2015 - 9:03 Update: 13-04-2015 9:36

Minister Bussemaker gaat door met nieuwe databank voor topvrouwen

Minister Bussemaker gaat door met nieuwe databank voor topvrouwen
Foto: RVD
Den Haag

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) wil doorgaan met de nieuwe databank voor topvrouwen die geschikt zijn voor hoge posities in het bedrijfsleven. Dit schrijft de bewindsvrouw maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer riep haar vorige week op om direct te stoppen met de databank. Bussemaker is die aan het opzetten met werkgeversorganisatie VNO-NCW. Volgens de VVD, die tegen de lijst stemde, werkt de databank marktverstorend omdat wervings- en selectiebureaus hier ook al mee bezig zijn. Maar de minister laat weten dat dat de database meer aanvullend werkt op het werk van selectiebureaus.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister: 'Er verandert alleen iets als bedrijven hun nek uitsteken, buiten de gebaande paden denken. En alternatieven bedenken om, ook buiten hun eigen netwerk, talentvolle vrouwen aan zich te binden. Deze database met 700 topvrouwen maakt direct een einde aan de discussie dat er geen geschikte vrouwen te vinden zouden zijn.'

Volgens de wet bestuur en toezicht moet Nederland voor het einde van het jaar 30 procent vrouwelijke topbestuurders hebben. Het percentage vrouwen in topbesturen stijgt wel iets, maar schommelt nog rond de tien procent. De lijst is de laatste poging van de minister om een vrouwen-quotum in Nederland te voorkomen.