woensdag, 22. april 2015 - 20:05 Update: 22-04-2015 20:45

Minister Kamp tegen omkeren bewijslast na schade door gaswinning

Minister Kamp tegen omkeren bewijslast na schade door gaswinning
Foto: RVD
Den Haag

In een brief aan het parlement raadt minister Kamp (Economie) de Tweede Kamer af een amendement te steunen dat de bewijslast na een beving wil omkeren.

Hij ziet weinig in het het plan dat Groningers die schade hebben door aardbevingen voortaan niet meer zelf hoeven te bewijzen dat die schade is ontstaan door een beving. Hij wil hierover eerst advies vragen aan de Raad van State.  Dit melden verschillende media woensdag.

Het amendement komt van de PvdA en de Partij voor de Dieren. Zij willen de bewijslast omkeren, zodat de aardbevingsschade van de Groningers sneller en beter kan worden afgehandeld. Maar volgens de minister is de zogeheten omkering van de bewijslast in strijd met het beginsel dat niemand schade hoeft te vergoeden die hij niet heeft veroorzaakt. In de brief aan de Kamer stelt hij: 'Dat is onredelijk voor exploitanten en schadelijk voor het ondernemersklimaat. Het overgrote deel van de schademeldingen is volgens de bewindsman naar tevredenheid van betrokkenen afgedaan.

Een meerderheid van de Kamer zou voor het omkeren van de bewijslast zijn. Woensdagavond debateert de Kamer over de kwestie.

Provincie:
Tag(s):