dinsdag, 3. maart 2015 - 15:02 Update: 04-03-2015 13:05

Minister Schippers beantwoordt vragen over mismatch griepprik

Minister beantwoord vragen over mismatch griepprik
Foto: Archief EHF
Den Haag

Kamerleden Leijten (SP) en Van Gerven (SP) hadden de minister van Volksgezondheid vragen gesteld over het niet op nauwelijks werkende griepprik welke er dit jaar is gegeven.

De Kamerleden vroegen zich af waarom de griepprik die drie miljoen Nederlanders gekregen hebben, slechts 10 tot 20% bescherming biedt, in plaats van de 70 tot 80% die deze behoort te bieden. In een antwoord hierop laat de minister weten dat er constant gekeken wordt welke griepvarianten er het meeste voor zullen komen. 'In de meeste gevallen komt de verwachting uit, maar omdat het influenzavirus zo veranderlijk is, komt het soms ook voor dat het virus verandert in de tijd die nodig is voor vaccinproductie', aldus de minister. 

Ondanks dat er twijfel was of de griepprik afdoende zou werken, heeft de minister de vaccinatie toch door laten gaan. ' Van tevoren is het onbekend welk virustype de overhand gaat nemen tijdens het seizoen. Bij het annuleren van de vaccinatie op basis van voortijdige gegevens, kan de keuze onjuist uitvallen als toch een ander type dominant zou worden. Pas in januari 2015 kon in Europa op basis van patiëntgegevens geconstateerd worden of er sprake was van een mismatch met het dominante type.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):