donderdag, 12. februari 2015 - 8:39 Update: 12-02-2015 13:12

Na 14 uur vredesoverleg akkoord bereikt over Oekraïne

Foto van Poetin | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Minsk

De leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over het conflict in Oekraïne. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend. Het bestand moet zondag 15 februari ingaan.

Bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko hadden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zeker veertien uur nodig om tot een vredesbestand te komen.

In deze verklaring willen de leiders het behoud van Oekraïne als één land. Daarnaast moet de soevereiniteit van het Oost-Europese land centraal blijven staan. De Oekraïne krijgt de komende jaren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in totaal 40 miljard dollar aan financiële steun. Het geld is nodig om het land economisch te hervormen na tien maanden conflict met pro-Russische separatisten.

Het is nog onduidelijk wat Poetin in ruil voor het ondertekenen van het vredesakkoord heeft teruggekregen. Ongetwijfeld zullen de vele sancties die Rusland opgelegd heeft gekregen worden bijgesteld. Het geweld in Oost- Oekraïne heeft tot nu toe al zeker 5500 mensen het leven gekost. Daarbij komen nog eens 13.000 gewonden.  

Categorie:
Tag(s):